Weinigen weten dat de productie van mobiele telefoons grote impact heeft op het milieu. In dat licht geeft Renewd gebruikte telefoons, tablets en smartwatches een tweede leven. ITchannelPRO sprak CEO Bram Wingens over circulaire trends.
In mobiele devices zijn dure, schaarse en edele materialen en grondstoffen verwerkt, er is veel transport voor nodig om ze naar de markt te brengen en bij de productie ontstaat ook nog eens een aanzienlijke CO2-emissie. Zo kost het produceren van een moderne smartphone gemiddeld al snel 100 liter water, ontstaat er 55,5 kilo aan CO2 en wordt al snel 137 kilo aan ruwe grondstoffen verbruikt. Veel van die materialen worden ook nog eens gedolven in mijnen onder slechte omstandigheden. En het gaat om enorme aantallen, mede omdat consumenten bijna jaarlijks naar de winkel worden gelokt voor een nieuw exemplaar. Hierdoor ontstaat een stuwmeer van gebruikte telefoons en smartwatches die doorgaans nog in uitstekende staat verkeren.
Allemaal ingrediënten die CEO Bram Wingens triggerden: “Dat moest beter kunnen.” Hij richtte Renewd op in 2014 en is inmiddels een succesvolle en groeiende speler in deze refurbished markt. “Een telefoon is dus een product met een stevige impact op de omgeving, maar er liggen kansen”, zegt Bram. “Het is een jaarlijks terugkerend patroon; zodra grote spelers als Samsung en Apple nieuwe modellen aankondigen, bieden gebruikers hun huidige telefoon in grote volumes aan voor inruil. Afhankelijk van de kwaliteit, krijgen ze daar een aardig bedrag voor terug en dan krijgt het toestel een nieuw leven.”
Hoogste kwaliteit
Opkopers kopen deze geretourneerde telefoons en starten een proces van controle en selectie om al het aangeboden materiaal naar waarde te schatten. Des te beter het toestel, des te hoger de inruilwaarde en des te hoger het kwaliteitslabel dat eraan wordt gehangen. Renewd koopt enkel toestellen in van de hoogste kwaliteit (A), dus zonder zichtbare visuele schade. Bram: “Op 80 centimeter afstand moet je geen schade kunnen waarnemen aan het toestel. Dat is onze kwaliteitsnorm.” Als de batterij van het toestel te oud is, met een restcapaciteit van minder dan 85 procent, dan wordt dat ontdekt in het testproces en moet deze worden vervangen door geautoriseerde reparateurs. Hierin is Renewd zeer strikt en uniek.
100 procent origineel
“Al onze toestellen worden uitsluitend gerepareerd door gecertificeerde reparatiecentra van bijvoorbeeld Apple, indien nodig. En daarbij gebruikt men enkel originele onderdelen”, zegt Bram. “Dankzij deze duidelijke keuzes garanderen we dat de toestellen van Renewd voldoen aan dezelfde kwaliteitsnorm als een nieuw exemplaar. We geven twee jaar garantie op het product en leveren hem in een mooie (milieuvriendelijke) verpakking met een originele kabel en lader. Zeker nu de meeste fabrikanten de software tenminste vijf jaar blijven ondersteunen, is een toestel van Renewd een goede en economische keuze. Hergebruik is altijd goedkoper. Hoeveel goedkoper, hangt af van veel factoren.”
Louter via het kanaal
Renewd verkoopt zijn producten enkel via het kanaal aan zakelijke afnemers. Via deze partners komen de toestellen uiteindelijk terecht in winkels die ze aanbieden onder het Renewd-label. Op dit moment bestaat het portfolio uit mobiele telefoons van Apple, Samsung en Google, iPads, smartwatches en MacBooks. Alle producten zijn klaargemaakt voor verkoop via hetzelfde certificeerde en gecontroleerde proces. Het concept is zeer succesvol. “Refurbished is het snelst groeiende segment in de telecommarkt, zeker nu de productie onder druk staat door schaarste aan chips.”
Maar er is meer
Renewd is qua concept al goed voor het milieu, maar het bedrijf gaat nog een stap verder. Zo sloot Renewd zich als een van de eerste bedrijven aan bij het Europese Green Consumption Pledge Initiative. Dit is een Europees initiatief met duurzaamheid als kernmissie. Renewd staat hierbij naast grote namen als L’Oréal en LEGO. Via dat programma wordt ook de CO2 gecompenseerd die men zelf produceert. Onderdeel van het initiatief is het laten groeien van bomen in Ethiopië. “We zeggen expliciet bomen te laten groeien. Het is dus meer dan een boompje planten”, verzekert Bram. “We creëren een complete infrastructuur om de lokale bevolking bomen te laten planten en onderhouden. Het is een ombuiging van de landdegradatie en armoede door herstel van boslandschappen. Goed voor het milieu en de lokale bevolking. Onder de naam: ‘WeForest, making Earth Cooler’ zorgen we voor een compleet ecosysteem.”
(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nummer 3)